Skip to ContentBoekenbal voor Lezers

banner-website-430x159px
Datum:
Zaterdag 19 maart 2016
Deuren open: 19.30 uur Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Concertgebouw De Vereeniging, Keizer Karelplein 2d
Toegang: € 17,50 / € 15 (bibliotheekpas) / € 10 (CJP/student)

Klik hier voor het Facebook-event

Koop kaarten!

Klik hier voor de online kaartverkoop! 

Online kun je kaartjes kopen bij Bibliotheek Gelderland Zuid en de Stadsschouwburg.

Of ga voor kaartjes langs bij de kassa van de Stadsschouwburg, Dekker van de Vegt of Bibliotheek Gelderland Zuid.

David Van Reybrouck

David v R web BVL16David Van Reybrouck is misschien wel de meest betrokken schrijver van het Nederlands taalgebied. Zowel in zijn bestseller Congo, zijn theaterstukken, poëzie en de essays Pleidooi voor populisme en Tegen verkiezingen klinkt zijn engagement door. Hij zette de burgertop G1000 op en schreef een open brief aan Hollande, een dag na de aanslagen in Parijs. Voor de Boekenweek schreef Van Reybrouck het essay Zink, over het vergeten ministaatje Neutraal-Moresnet, dat op de grens van Nederland, België en Duitsland lag. Interview door Jasper Henderson.
21.30-22.00u, Concertzaal

Maarten van Rossem

Maarten v R web BVL16Hij is emeritus hoogleraar, heeft een eigen glossy en vormt in zijn eentje de jury van De Slimste Mens. Historicus Maarten van Rossem verbindt op heldere, relativerende en droogkomische wijze het verleden met het heden. Hoe kijkt hij tegen Duitsland aan? Het land verloor twee oorlogen, maar is inmiddels toch de baas in Europa. Wat moeten we aan met deze machtige buur?
23.15-23.45u, Concertzaal

Alexander Münninghoff

Alexander M web BVL16Alexander Münninghoff scoorde een bestseller met De Stamhouder, waarvoor hij de Libris Geschiedenis Prijs ontving. Het boek gaat over zijn vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst gaat bij de SS om het verloren familiebezit in Letland terug te winnen. Een kosmopolitische familiegeschiedenis die volgens NRC laat zien “dat er tijdens de oorlog nog veel meer schakeringen waren dan alleen wit, grijs en zwart”. Interview door Ad van Liempt.
22.15-22.45u, Kleine zaal

Was Thomas Verbogt noch zu sagen hätte…

Thomas V web BVL16Schrijver en columnist Thomas Verbogt heeft inmiddels al een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan. In zijn veelgeprezen laatste roman Als de winter voorbij is draait het allemaal om de liefde voor Becky, een uit Duitsland aangewaaid weesmeisje.
21.20-21.30u, Concertzaal

Was Jan Roelofs noch zu sagen hätte…

Jan R web BVL16Jan Roelofs, dichter en oud-persvoorlichter voor de gemeente Nijmegen, was coauteur van Kie(k) däör wà räör, het Woordenboek van het Nimweegs dialect en schreef het Soonet feur de Stad. Met Duitsland heeft hij een bijzondere band omdat zijn oudste broer nog geen tien jaar na de oorlog met een Duits meisje trouwde.
22.20-22.30u, Concertzaal

Was Dennis Gaens noch zu sagen hätte…

Dennis G web BVL16De Nijmeegse schrijver en dichter Dennis Gaens heeft een Duitse vader, een Duits paspoort, luistert Duitse hiphop en spreekt vloeiend Duits. Gaens publiceerde twee dichtbundels (Ik en mijn mensen en Schering en inslag) en tourde met Orgel Vreten.
21.05-21.15u, Kleine zaal

NL-DE Der Grosse Slamfinale

battleNeemt Nederland revanche op 1974 of gaat Duitsland er weer eens in blessuretijd met de winst vandoor? Jonge Nederlandse en Duitse dichters gaan de strijd aan in een battle die zijn weerga niet kent. Houden Daniël Vis, Wout Waanders en Lotte Kok de Nederlandse eer hoog of worden ze erin geluisd door het Duitse team met Aylin Celik, Lasse Samström en Volker Strübing? De presentatie is in handen van Nederduitser Dennis Gaens.
23.00-23.30u, Kleine zaal

Radboud Reflects – Don’t mention the war

Radboud reflects web BVL16Duitsland is hip op dit moment. Berlijn bloeit op als metropool en Angela Merkel werd door Times uitgeroepen tot Person of the Year 2015. Wat is dat voor cultuur, die in de 20e eeuw tweemaal onder een totalitair regime gebukt ging en zich daar weer aan ontworstelde? “Don’t mention the war”. Aan deze gevleugelde uitspraak hebben Duitsers zich weinig gelegen laten liggen. Als iets steeds besproken werd, dan is het de oorlog wel. Aan de hand van beeld- en muziekfragmenten bespreken filosofen Annemarie Hinten en Cees Leijenhorst de ontwikkelingen die de Duitse cultuur in de afgelopen 70 jaar heeft doorgemaakt.
21.00-21.45u, Annazaal

Minicollege’s over Duitse literatuur: Kafka, Celan, Grass, Brecht

Minicollege web BVL16.aiDuitsland heeft vele grote schrijvers voortgebracht. Vanavond stelt de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit er vier aan je voor. In minicolleges van twintig minuten gaan specialisten in op het werk van Duitstalige auteurs met een prominente plaats in de literatuurgeschiedenis.
College 1: Ruud van den Beuken MA over Franz Kafka.
College 2: Prof. Dr. Paul Sars over Paul Celan.
College 3: Prof Dr. Jos Joosten over Günter Grass.
College 4: Prof. Dr. Maarten de Pourcq over Bertolt Brecht.
Of je nu één college bezoekt of de hele reeks: je gaat met een breder perspectief op de Duitstalige letterkunde naar huis.
22.10 / 22.30 / 22.50 / 23.10u, Annazaal

Duitse Disco

Vic+Ton web BVL16We vroegen dj’s Vic van de Reijt en Ron Tebbens het Boekenbal voor Lezers knallend af te sluiten met een Duitse disco en daarop zeiden ze gretig “Jawohl!” Van Marlene Dietrich tot Nena en van ‘Ich bin wie du‘ tot ‘Verdammt, ich lieb’ dich‘, alles komt voorbij. Zoals wij zouden zingen: “Nein mann, ich will noch nicht gehen, ich will noch ein bisschen tanzen!”
23.45-03.00u, Café

Boekenbal voor Lezers