Skip to ContentHerman Koch & Connie Palmen

kochpalmen-loresHerman Koch verzorgt in 2017 het Boekenweekgeschenk. Zijn laatste roman, De greppel (2016), gaat over een Amsterdamse burgemeester die de weg kwijtraakt. Van zijn roman Het diner (2009) zijn de rechten inmiddels aan bijna 50 landen verkocht en in 2017 gaat nota bene de Amerikaanse verfilming in première met Richard Gere in de hoofdrol.
Het Boekenweekessay komt van Connie Palmen, die met haar werk prijzen in de wacht blijft slepen, zoals de AKO Literatuurprijs en het Gouden Ezelsoor, voor haar internationaal gelauwerde debuutroman De Wetten (1991). Met haar meest recente boek Jij zegt het (2015), over schrijvers Ted Hughes en Sylvia Plath, sleepte ze de Libris Literatuurprijs binnen.
Palmen en Koch gaan vanavond in gesprek onder leiding van Jaap Robben.
Grote zaal, 22.30-23.15u

Jelko Arts

JelkJelko Arts schrijft poëzie en proza, mengt literatuur met theater en is de eerste helft van schrijversduo Arts & Lentes. Hij is oprichter van literair festival Boek op de Bank en begeleider van Literaturjugend, de schrijfwerkplaats van Wintertuin. Daarnaast tekent hij beeldende verhalen en essays. Dit jaar zit Jelko in het Slow Writing Lab, het ontwikkeltraject van het Nederlands Letterenfonds.
Grote Zaal, 21.30-21.45u

Waumans & Victoria

logo W&VIn Waumans & Victoria’s Groot Internationaal Literair Variété Spektakel gaan schrijvers en presentatoren Rob Waumans en Ivo Victoria op zoek naar het verhaal áchter de schrijver en zijn boeken, in een wervelende doch intieme literair verantwoorde show waarin de rubrieken elkaar razendsnel opvolgen. Op het Extravaganzenbord bepalen de dobbelstenen de vragen, in De Kutrecensie legt de auteur zijn kwetsbaarheid bloot, in het Musical Interview wordt zingend in de literaire ziel gegraven en tussen dat alles door worden performances te berde gebracht die niet zelden spectaculair uitpakken. Diepgaand en toegankelijk, serieus en vermakelijk. Literatuur op de vierkante meter voor al wie (n)ooit een boek vast nam, met in iedere ronde een voordracht van Joost Oomen en muziek van Janna Lagerström. Komt dat zien!
Kleine zaal, 21.00-21.30u, 22.00-22.30u, 23.15-23.45u

Waumans & Victoria: Annelies Verbeke

AP_Verbeke_Annelies_c_Alex_Salinas_ISBNAnnelies Verbeke debuteerde met de internationale bestseller Slaap! (2003). Ze schrijft romans, verhalen en theaterteksten. Met Sanneke van Hassel stelde ze in 2012 de bloemlezing Naar de stad samen. Verbeke stond met haar roman Dertig dagen (2015) op de shortlist van de ECI Literatuurprijs 2015 en won de F. Bordewijkprijs voor beste roman.
Kleine zaal, 21.00-21.30u

Waumans & Victoria: Charlotte Van den Broeck

A4_3079_koenbroosDichter Charlotte Van den Broeck debuteerde begin 2015 op overdonderende wijze met Kameleon en was dat jaar de revelatie van festival Saint-Amour. De bundel werd overladen met enthousiaste kritieken en bekroond met de Herman de Coninck Debuutprijs. In het najaar van 2016 opende Van den Broeck de Frankfurter Buchmesse samen met Arnon Grunberg.
Kleine zaal, 22.00-22.30u

Waumans & Victoria: Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens ┬® An-Sofie KesteleynErik Jan Harmens schreef meerdere dichtbundels, was de eerste Poetry Slam-kampioen van Nederland en maakte furore met zijn roman Hallo muur (2015), die een bestseller en Boek van de Maand bij DWDD werd. In 2017 verscheen Pauwl, over een volwassen man met autisme, en werkt Harmens samen met illustrator Elise van Iterson aan het kinderboek Hans is kwijt.
Kleine zaal, 23.15-23.45u

Nieuwe stadsdichter

amalNijmegen heeft een nieuwe stadsdichter: Amal Karam! Zij volgt Frouke Arns op en zal twee jaar lang de stad in poëzie proberen te vangen. Karam werd in 1969 geboren in Beiroet, Libanon. Ze studeerde Engelse literatuur en werkte daarna als journalist. In 1996 kwam ze als vluchteling naar Nederland. Onder het pseudoniem Ama Karma schreef ze van 2006 tot 2013 wekelijkse columns voor de Gelderlander. In 2014 presenteerde Karam haar bundel Haatpostbode en in 2012 kreeg zij de El Hizjra Literatuurprijs voor het gelijknamige gedicht. Vanavond opent ze het Nijmeegs Boekenfeest.
Grote zaal, 20.00-20.15u

Her & der

prentje-momentje_RobvanderLaanBij de tekenaars van Prentje Momentje kun je terecht voor een persoonlijk aandenken aan het Boekenfeest. Vanuit een draagbaar illustratieloket werken Yoko en Nina aan unieke prentjes op maat. Zoek ze op tussen het publiek, en pak een prent!

Boekhandel Dekker v.d. Vegt staat in de hal met een stand vol prachtexemplaren. Koop en laat je vers aangeschafte boek signeren.