Skip to ContentKaartverkoop

Kaarten zijn te koop voor €17,50 / €15,- (biebpas) / €10,- (CJP/student) via de website van de bibliotheek of bij de kassa’s van Dekker v.d. Vegt, de Stadsschouwburg en alle vestigingen van Bibliotheek Gelderland Zuid.

> KOOP HIER JE KAARTJE <

Hanna Bervoets en Lieke Marsman

cluster-hblm-600x600pxHanna Bervoets en Lieke Marsman gaan met Lotte Lentes in gesprek over de natuur van de mens, en de rol van de mens in literatuur. In het werk van Bervoets (die voor Ivanov de BNG Bank Literatuurprijs 2017 en voor haar oeuvre de Frans Kellendonk-prijs ontving) speelt de maakbare, modificeerbare mens op wie geëxperimenteerd mag worden, een grote rol. In het werk van Marsman (die o.a. de C. Buddingh’-prijs won voor haar debuutbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud) staat juist de natuur en de afwezigheid van de mens centraal. Schrijver Lotte Lentes gaat met hen in gesprek over progressie tegenover regressie, binnen en buiten de literatuur.
Grote zaal, 21.10 – 21.50u

Kees Moeliker

kees-moeliker-foto-lenny-oosterwijkKees Moeliker is gefascineerd door het ongewone en onwaarschijnlijke in de dierenwereld. Puntig, droogkomisch en doorspekt met keiharde wetenschap vertelt de bioloog over landslakken die vliegverkeer stilleggen, het hart van de laatste trekduif en gewichtsloze kikkerseks. Dat ‘de eendenman’ daarbij ook oog heeft voor homoseksuele papegaaien, lesbische albatrossen, nuttige necrofilie en het laatste schaamluisnieuws zal niemand verbazen.
Kees Moeliker is directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en European Bureau Chief van Improbable Research. Hij schrijft voor NRC en National Geographic, en is regelmatig te beluisteren als columnist van het radioprogramma Vroege Vogels.
Grote zaal, 22.15 – 22.35u

Wout Waanders

Wout Waanders1_Gaby Jongenelen FotografieWout Waanders ging voor het Boekenfeest los op de Nijmeegse flora en fauna. Wout schrijft poëzie en proza en droeg voor op festivals als Onbederf’lijk Vers, Zwarte Cross, Zomerparkfeest en Lowlands. Zijn werk verscheen in Extaze, Kluger Hans en Das Magazin. Wout was hoofdredacteur van Op Ruwe Planken en campusdichter van de Radboud Universiteit Nijmegen. In november 2015 verscheen zijn chapbook Olifantopia bij De Nieuwe Oost, een dichtbundel die leest als een pretpark, die nu in postervorm verkrijgbaar is met enkele nieuwe gedichten.
Grote zaal, 22.50 – 22.55u

Eva Meijer

kleine-zaal-eva_meijer_door_robin_haig Eva Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter. In september 2017 promoveerde ze in de filosofie op een proefschrift getiteld ‘Political Animal Voices’ aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze ook lesgeeft. Ze is tevens voorzitter van de landelijke OZSW werkgroep dierethiek, en oprichter van Minding Animals Nederland. Tijdens het Boekenfeest gaat ze met Marjolein Visser in gesprek over haar bevindingen.
Kleine zaal, 20.55 – 21.25u

Maartje Smits

kleine-zaal-maartje_smits_door_monica_curtin Maartje Smits studeerde in 2009 af aan de Gerrit Rietveld Academie, bij de afdeling Beeld & Taal. Ze schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en geeft les aan de Gerrit Rietveld Academie en op ArtEZ. Haar dichtbundel Als je een meisje bent is in 2015 verschenen bij uitgeverij De Harmonie. Vanavond draagt ze voor uit haar tweede dichtbundel Hoe ik een bos begon in mijn badkamer (2017), waarvoor ze de debutantenbeurs van het Nederlandse Letterenfonds ontving.
Kleine zaal, 22.10 – 22.25u 

De achtertuin van…

cluster-hhmhlvdl-900x323Geïnspireerd door het televisieprogramma De achtertuin van Jan Wolkers, waarin Wolkers de kijker meenam op ontdekkingsreis door zijn tuin op Texel, vertellen drie talentvolle schrijvers over hun eigen achtertuin. Helena Hoogenkamp, Max Hermens en Laurens van de Linde zijn aanstormend en veelbelovend. Ze komen uit de stal van De Nieuwe Oost Wintertuin.    
Helena Hoogenkamp schrijft proza, poëzie en theater. Helena won in 2012 de El Hizjra Literatuurprijs. Ze studeerde in 2014 af aan de HKU Writing for Performance. Haar werk verscheen onder meer in de VPRO Gids, op Volkskrant.nl en .UNST. In 2015 verscheen bij De Nieuwe Oost de novelle Kleine zeemeermin, per ongeluk dood. Momenteel werkt ze aan een roman die zal verschijnen bij De Bezige Bij.
Max Hermens is schrijver en literatuurwetenschapper. Zijn verhalen verschenen in Das Magazin en Op Ruwe Planken. Hij droeg onder andere voor op festival De Oversteek en het Wintertuinfestival. Als literatuurwetenschapper publiceerde hij over het werk van Joseph Conrad. Max is als schrijver aangesloten bij De Nieuwe Oost.
Laurens van de Linde is schrijver en muzikant bij nacht. Overdag is hij hoofdredacteur van literair tijdschrift Op Ruwe Planken en programmamaker bij De Nieuwe Oost. Hij schrijft (korte) verhalen en columns, maakt muziek op alle mogelijke instrumenten en kweekt, als het even kan, groentes in de vensterbank op kantoor.
Kleine zaal, 21.05 – 21.10u, 22.00 – 22.05u, 22.45 – 22.50u 

Nijmeegse Literatuurprijs

nielsNiels Raaijmakers won eind 2017 de vierde editie van de Nijmeegse Literatuurprijs met een reeks gedichten. Poëzie en proza van Niels zijn te lezen in Op Ruwe Planken, Meander en De Optimist.
Annazaal, 21.55 – 22.00u

Colleges Radboud Universiteit

cluster-mvdmuwrssb-1200x354pxNatuur heeft, of het nu de romantiek is, fabels of folklore, Wolkers of Melville, altijd een grote rol in literatuur gespeeld. Vier docenten van de Radboud Universiteit gaan op verschillende aspecten van deze rol in. Dit jaar spreekt:

Marten van der Meulen (Nederlands) over dierenvloeken als ’Schurftige hond’ in Nederlandse literatuur.
Usha Wilbers (Engels) over de metafoor van het water in het werk van Julian Barnes.
Roel Smeets (Algemene Cultuurwetenschappen) over klimaatverandering als actueel thema in hedendaagse romans.
Saskia Bultman (Algemene Cultuurwetenschappen) over de overweldigende natuur in de gedichten van Emily Dickinson.
Annazaal, 22.00 – 23.10u

Grootse plantenruil!

img_1530Toe aan een nieuwe orchidee? Ben je toch te jong om achter de geraniums te zitten? Past je sanseveria niet meer in je vernieuwde, hippe interieur? Neem je plant mee naar het Nijmeegs Boekenfeest en ruil hem voor een andere! Het grote podium van de Vereeniging biedt zaterdagavond niet alleen plaats aan schrijvers als Jan Terlouw en Hanna Bervoets, maar ook aan jouw plant en die van vele andere bezoekers. Zet je plantje aan het begin van de avond op het podium neer en neem op weg naar huis een ander exemplaar naar keuze mee. En niet onbelangrijk: de eigenaar van de mooiste plant krijgt een prachtige prijs!

Over het thema
De laatste editie van ‘Nederland leest’ stond in het teken van robots, Nijmegen is dit jaar de eerste Nederlandse Green Capital van Europa, en als klap op de vuurpijl draait de Boekenweek dit jaar geheel om de natuur. Planten en dieren, robots en ruimtereizen, duurzaamheid en klimaatverandering en uiteraard de natuur van de mens; op alle mogelijke manieren komt het thema voorbij.