De geest moet waaien


 

DE GEEST MOET WAAIEN  – vrijdag 23 t/m zondag 25 mei 2014LOGO-De geest 2014

Van 23 tot en met 25 mei vindt voor de vijfde keer De geest moet waaien. Festival voor het gesproken woord in Arnhem plaats. Het vijfjarige bestaan wordt gevierd met de komst van de multidisciplinaire kunstenaar Armando. Deze 84-jarige alleskunner is bekend van zijn poëzie, proza, schilderkunst, vioolspel en de veelbesproken serie Herenleed, die hij maakte in samenwerking met Cherry Duyns en Arnhems eigen Johnny van Doorn – naar wiens roman het festival is genoemd.

Bekijk het programmaboekje hier online.

ballonweb-Schoonheid-van-het-kwaad-DGMW
SCHOONHEID VAN HET KWAAD

Het festival werd geopend op vrijdag met een avond vol verrassende programma’s in de geest van Armando, georganiseerd door studenten van de ArtEZ-opleiding Creative Writing. Het thema Schoonheid van het kwaad stond centraal. Meer dan twintig dichters, muzikanten, theatermakers en beeldend kunstenaars gaven hier hun visie op. Met onder meer Dennis Gaens, Jibbe Willems, Wolf Aartsen en Meneer van Dalen. De afterparty werd verzorgd door Dagschotel. Klik hier voor meer informatie over de gasten.

Lees hier het verslag over de avond.

ballonweb-KWATTA_1-DGMW

KWATTA SPEELT DIERENPRAAT

Theatergroep Kwatta speelde de trailervoorstelling Dierenpraat, gebaseerd op het gelijknamige boek van Armando. Absurdisme voor beginners, geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar.

ballonweb-voorproeven-DGMW

DICHTER AAN TAFEL

Poëzie op maat terwijl u dineert! Dudok verwent uw smaakpapillen, de schrijvers uw oren. Met Casper Coenegracht, Jorina van der Laan, Jelko Arts en Koen Frijns. Dineer met festivalkorting!

Donderdag 22 & vrijdag 23 mei, 18.00-21.00 uur
Brasserie Dudok, Koningstraat 40 Arnhem
gratis bij bestelling

FESTIVALTRAILER[media id=171 width=310 height=215]

VOOR DE PERS

Voor persinformatie, klik hier.

ARMANDO
ballonweb-Armando-DGMW

Armando heeft de afgelopen decennia een indrukwekkend en veelgeprezen artistiek oeuvre opgebouwd. Van 1971 tot 1997 werkte hij mee aan het tv-programma Herenleed, dat hij samen met Cherry Duyns schreef, later aangevuld met intermezzo’s van Johnny van Doorn. Voor zijn boek De straat en het struikgewas ontving hij de Multatuliprijs en voor de bundel Gedichten 2009 de VSB Poëzieprijs. Bovendien is Armando een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de groep dichters die in de jaren zestig een nieuw soort poëzie proclameerde, de Zestigers. Samen met de dichters Hans Sleutelaar, C.B. Vaandrager en Hans Verhagen vormde hij de redactie van het avant-gardistische tijdschrift Gard Sivik en later De Nieuwe Stijl. Ook de beeldende kunst van Armando wordt alom geprezen. Enkele van zijn werken zijn te zien in het Kröller Muller Museum en afgelopen maand werd de Armando Collectie geopend in Museum Oud-Amelisweerd, nabij Utrecht. Bekende thema’s in het werk van Armando zijn Schoonheid van het kwaad en Schuldig landschap.

In aanloop naar het festival was Armando te gast bij VPRO Nooit meer slapen. Anton de Goede interviewde hem over het festival. Beluister het hier.

ballonweb-Leve-Armando-DGMW
LEVE ARMANDO!

Op zaterdagavond was Theater aan de Rijn het kloppende festivalhart. Schrijvers, dichters, muzikanten, kunstenaars en theatermakers brachten in unieke samenstellingen en programma’s een ode aan Armando. Met onder meer Frank Westerman, Hans den Hartog Jager, Vic van de Reijt, Joyce Roodnat, Cherry Duyns, Nyk de Vries, Jamal Ouariachi en eregast Armando. Klik hier voor meer informatie over de gasten en het programma.

Lees hier het verslag over de avond.

ballonweb-NAK-Live-DGMW
DE GROTE NAK LIVE SHOW

Op zondagmiddag zal de Nieuwe Arnhemse Krant live on stage opgevoerd worden. Het dynamische duo Koolwijk & Gipman laat de letteren links liggen en trakteert u op muziek, video en voordrachten. De krant komt tot leven! Met onder meer Martijn Brugman, Phebe Kloos, Frank van der Mee, Abe Borst, Miriam Moczko en DJ Tiger Shake. Klik hier voor meer informatie over het programma.

Lees hier het verslag van de middag.

HET FESTIVAL

De geest moet waaien. Festival voor het gesproken woord vindt sinds 2010 elk jaar eind mei plaats. De titel van het festival is ontleend aan de gelijknamige roman uit 1977 van Johnny van Doorn, alias Johnny The Selfkicker, Arnhems bekendste schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar.

PARTNERS VAN DE GEEST MOET WAAIEN
logo-balk_De-geest-moet-waaienHet festival wordt mede mogelijk gemaakt door:
logo-balk2_De-geest-moet-waaien

TERUGBLIK DE GEEST MOET WAAIEN 2013

De vierde editie van festival voor het gesproken woord was een succes! “Taal is fantastisch, bleek zaterdag op het uitverkochte festival”, aldus De Gelderlander. En zo is het. De geest moet waaien zorgde voor een frisse wind door Arnhem! Grote namen als Gerbrand Bakker, K. Schippers, Andy van der Meijde, Peter Verhelst, Ester Naomi Perquin, Özcan Akyol, Taarten van Abel, Jannah Loontjens en Lieke Marsman stonden naast een keur aan jonge artiesten. Zij brachten in unieke samenstellingen en diverse programma’s een ode aan het gesproken woord, in de geest van Johnny ‘The Selfkicker’ van Doorn.

Naar foto’s en verslag donderdag »
Naar foto’s en verslag vrijdag »
Naar foto’s en verslag zaterdag »
Naar foto’s en verslag zondag »

De hoogtepunten van De geest moet waaien 2013: [media id=163 width=310 height=215]