aangesloten bij
De Nieuwe Oost

Nieuwe Types | vrijdag 28 oktober | Theater a/d Rijn | Arnhem
Op vrijdag 28 oktober draait het programma om jong talent. Overdag vindt er een industriedag plaats voor makers en literair professionals. Het programma bestaat uit speeddates met prominenten uit het werkveld, workshops met onder meer Connie Palmen én een nieuwe editie van het internationale panelgesprek Conversations. Bij dit laatste onderdeel gaan verschillende mensen uit de literaire wereld, van over de hele wereld, met elkaar in gesprek gaan over gezamenlijk makerschap. Vervolgens wordt de winnaar van de Afstudeerprijs 2022 bekendgemaakt. Wintertuin reikt deze prijs voor de achtste keer uit aan de student met het beste afstudeerproject, afkomstig van de schrijfopleidingen van Nederland en Vlaanderen.

De festivalavond is voor iedereen toegankelijk en biedt optredens van talentvolle nieuwe makers in diverse disciplines. Zo presenteert onze maker Merlijn Huntjens zijn chapbook de zee zwaait terug met een unieke performance in woord en beeld. Dennis Gaens gaat in gesprek met dichter Babeth Fonchie Fotchind voor een liveopname van de podcast de Schrijfopdracht. Literair tijdschrift Op Ruwe Planken presenteert hun nieuwste nummer, oud-Schrijfwerkplaatsdeelnemer Simo Shaif draagt voor en makers Nicole Kaandorp en Edan Azulay zorgen voor de muzikale omlijsting in het programma Talkpoeder.

In de weken voorafgaand aan het festival verschijnen er nieuwe afleveringen van de podcast Radio Debuut, waarin debutanten Nikki Dekker, Corinne Heyrman en Jante Wortel vertellen over debuteren en het belang van literatuur. Bekijk het hele programma op nieuwetypes.nl

Nieuwe Tijd | zaterdag 29 oktober | Festivalhuis | Nijmegen
Op zaterdag 29 oktober gaat het publiek samen met Wintertuin de wintertijd in. Tijdens de festivalavond Nieuwe Tijd ligt de focus op nieuwe schrijvers en vernieuwende podiumproducties, maar met een compleet ander programma dan de dag ervoor. Met voordrachten en performances van onder meer Manon Uphoff, Joost Oomen en Siham Amghar. De bands Shaemless en blikwinkel verzorgen een muzikale vertolking van de poëzie van Saskia de Jong in Poetracks, en Ashley Ho, Daniëlle Zawadi en Steff Geelen geven een voorstelling op het snijvlak van poëzie, spoken word en dans in Dictieland. Maar dit is nog lang niet alles. Bekijk het hele programma op festivalnieuwetijd.nl

Writer in Residence
Elk jaar biedt Wintertuin een internationale opkomende schrijver een residentie aan in Nijmegen. Het doel hiervan is om deze startende literaire maker te verbinden aan een netwerk van schrijvers, uitgevers en programmamakers en om hun werk te vertalen, waardoor  de internationale uitwisseling van literatuur wordt gestimuleerd. In november verblijft de Litouwse schrijver Lina Simutyté in het Besienderhuis aan de Waal. Aan het einde van de residentie schrijft ze over haar ervaringen in Nijmegen, die vertaald en gepubliceerd worden na haar vertrek. Kennismaken met Lina kan tijdens Nieuwe Tijd op 29 oktober.  

MEER NIEUWS

Xillan Macrooy zingt op het podium en begeleidt zichzelf op de gitaar.

Typhoon coacht De Nieuwe Oost-makers bij het vertellen van hun persoonlijke verhaal

Hoe vertolk je als artiest je verhaal aan een publiek? Vier makers gingen tijdens Each One Teach One aan de slag met deze vraag.

Cover van 'Onze Lichamen': een felgele omslag met een paarse gekrabbelde lijn. Titel en namen van de auteurs in zwarte letters verspreid over de pagina.

Literaire zine Onze lichamen

Onze lichamen is een literaire zine voor en door trans mensen, gemaakt naar aanleiding van de demonstratie voor zelfbeschikking in de transzorg die Trans Zorg Nu Nijmegen organiseerde op 18 september 2022.

Het publiek luistert naar een voordracht tijdens festival Nieuwe Tijd

Dit was Nieuwe Types | Nieuwe Tijd 2022

Op 28 en 29 oktober vond het tweedaagse festival Nieuwe Types | Nieuwe Tijd plaats in Arnhem en Nijmegen. Het festival stond in het teken van nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen. Geniet samen met ons na!