Ceren Uzuner is de kersverse winnaar van de Afstudeerprijs 2022! Ceren, die dit jaar afstudeerde aan de opleiding Creative Writing aan ArtEZ, nam de prijs in ontvangst voor haar afstudeertekst Je zal mijn ouders nooit ontmoeten op 28 oktober tijdens de industriedag van festival Nieuwe Types. Ze verraste de jury met een mooi geschreven, uniek, scherp en kritisch werk, dat bovenal ongedwongen was.

Voor de achtste keer op rij reikte Wintertuin de Afstudeerprijs uit aan de student met het beste afstudeerwerk. Studenten van de schrijfopleidingen van de Gerrit Rietveld Academie, het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en ArtEZ University of the Arts konden tot 14 juli hun werk insturen.

De jury en genomineerden
De jury van de Afstudeerprijs bestond dit jaar uit Sholeh Rezazadeh (auteur), Jibbe Willems (theaterauteur, -bewerker en -vertaler), Maud Vanhauwaert (docent, dichter) en Esma Moukhtar (docent, redacteur, auteur). Naast winnaar Ceren Uzuner met Je zal mijn ouders nooit ontmoeten (Creative Writing, ArtEZ) waren Mila Haak (Schijnbaar eindeloos – Writing for Performance, HKU), Wietse Leenders (Hannah of de val – Creative writing, ArtEZ), Tine Tabak (De regenrenner – Writing for Performance, HKU), Mona Thijs (Schootheuvel – Woordkunst, Koninklijk Conservatorium Antwerpen) en Ilse van der Velden (ROL – Creative Writing, ArtEZ) ook voor de prijs genomineerd.

Winnaar en prijzen
De jury bewonderde “de uiteenlopende schoonheid in zo’n jonge groep scheppers en vond het spijtig slechts één werk te kunnen bekronen”. Desondanks kwam er voor hen een overtuigende winnaar naar voren. Over het afstudeerwerk van Ceren zei de jury: “Een mooi geschreven, uniek, scherp, kritisch werk, dat bovenal ongedwongen is. Dankzij de sterke beelden zat iedereen meteen middenin het verhaal en wilde daar zo lang mogelijk blijven. Een bitterzoet verhaal dat verteld en gelezen moet worden.”

Ceren ontving een cheque ter waarde van 500 euro, zal het podium beklimmen tijdens het avondprogramma van Nieuwe Types en krijgt een publicatie op een nog nader te bepalen platform. Bovendien treden de winnaar en de overige genomineerden op bij diverse festivals en podia, waaronder Mensen Zeggen Dingen, Woordnacht en Frontaal.

MEER NIEUWS

Xillan Macrooy zingt op het podium en begeleidt zichzelf op de gitaar.

Typhoon coacht De Nieuwe Oost-makers bij het vertellen van hun persoonlijke verhaal

Hoe vertolk je als artiest je verhaal aan een publiek? Vier makers gingen tijdens Each One Teach One aan de slag met deze vraag.

Groep afstudeerders van de Afstudeerprijs, op de rug gefotografeerd, zet zich schrap voor een buiging, terwijl ze een staande ovatie krijgen van het publiek.

Festival in Arnhem en Nijmegen over nieuwe schrijvers, nieuwe verhalen en nieuwe vertelvormen

Houd de laatste vrijdag en zaterdag van oktober vrij in je agenda, want deze twee festivaldagen wil je niet missen.

Het CELA-team poseert en kijkt omhoog naar de camera die hen van bovenaf fotografeert.

CELA was in Madrid!

Van 9 tot 14 mei kwamen 79 vertalers, 30 schrijvers, 6 literair professionals en 11 partners uit 10 landen in Europa samen in Madrid.