aangesloten bij
De Nieuwe Oost

Ceren Uzuner is de kersverse winnaar van de Afstudeerprijs 2022! Ceren, die dit jaar afstudeerde aan de opleiding Creative Writing aan ArtEZ, nam de prijs in ontvangst voor haar afstudeertekst Je zal mijn ouders nooit ontmoeten op 28 oktober tijdens de industriedag van festival Nieuwe Types. Ze verraste de jury met een mooi geschreven, uniek, scherp en kritisch werk, dat bovenal ongedwongen was.

Voor de achtste keer op rij reikte Wintertuin de Afstudeerprijs uit aan de student met het beste afstudeerwerk. Studenten van de schrijfopleidingen van de Gerrit Rietveld Academie, het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en ArtEZ University of the Arts konden tot 14 juli hun werk insturen.

De jury en genomineerden
De jury van de Afstudeerprijs bestond dit jaar uit Sholeh Rezazadeh (auteur), Jibbe Willems (theaterauteur, -bewerker en -vertaler), Maud Vanhauwaert (docent, dichter) en Esma Moukhtar (docent, redacteur, auteur). Naast winnaar Ceren Uzuner met Je zal mijn ouders nooit ontmoeten (Creative Writing, ArtEZ) waren Mila Haak (Schijnbaar eindeloos – Writing for Performance, HKU), Wietse Leenders (Hannah of de val – Creative writing, ArtEZ), Tine Tabak (De regenrenner – Writing for Performance, HKU), Mona Thijs (Schootheuvel – Woordkunst, Koninklijk Conservatorium Antwerpen) en Ilse van der Velden (ROL – Creative Writing, ArtEZ) ook voor de prijs genomineerd.

Winnaar en prijzen
De jury bewonderde “de uiteenlopende schoonheid in zo’n jonge groep scheppers en vond het spijtig slechts één werk te kunnen bekronen”. Desondanks kwam er voor hen een overtuigende winnaar naar voren. Over het afstudeerwerk van Ceren zei de jury: “Een mooi geschreven, uniek, scherp, kritisch werk, dat bovenal ongedwongen is. Dankzij de sterke beelden zat iedereen meteen middenin het verhaal en wilde daar zo lang mogelijk blijven. Een bitterzoet verhaal dat verteld en gelezen moet worden.”

Ceren ontving een cheque ter waarde van 500 euro, zal het podium beklimmen tijdens het avondprogramma van Nieuwe Types en krijgt een publicatie op een nog nader te bepalen platform. Bovendien treden de winnaar en de overige genomineerden op bij diverse festivals en podia, waaronder Mensen Zeggen Dingen, Woordnacht en Frontaal.

MEER NIEUWS

Fragment van de cover van 'Iedereen heeft buren'. Twee getekende figuurtjes bevinden zich in verschillende gebouwen, in een gele/oranje/groene achtergrond, en kijken naar elkaar.

Bundelpresentatie: Schrijfwerkplaats Rotterdam

Kom op 30 september naar de Rotterdamse bibliotheek voor de bundelpresentatie van Wintertuins Schrijfwerkplaats.

Kunstenaar Ahilan Ratnamohan geeft achter een katheder een presentatie in het kader van Pidgin voor een beamer met daarop 'Poëtisch gebruik - fouten'.

Maak kennis met de nieuwe taal van Zwolle

De afgelopen maanden sprak kunstenaar Ahilan Ratnamohan inwoners van Zwolle die het Nederlands als tweede taal hebben. Samen maakten zij een nieuwe taal voor de stad.

Erik Peters staat op een toneel, voor een beamer, en praat in een microfoon.

CELA’s nieuwe, meertalige publicatieplatform is live!

CELA’s nieuwe, meertalige, digitale publicatieplatform is online; met honderden teksten, geschreven en vertaald door CELA-talenten.