aangesloten bij
De Nieuwe Oost

ontwikkeltraject

Een ontwikkeltraject bij Wintertuin is gericht op startende, literaire makers die hun schrijfpraktijk naar een professioneler niveau willen tillen.

Het ontwikkeltraject

Een ontwikkeltraject bij Wintertuin duurt ongeveer drie jaar. Iedere maker wordt gekoppeld aan twee begeleiders om maandelijks te spreken over nieuw werk, het schrijverschap in bredere zin, specifieke opdrachten of andere projecten. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om gebruik te maken van het platform van Wintertuin. Dat betekent dat we onze makers vragen om op te treden tijdens onze evenementen, teksten te publiceren op Notulen van het Onzichtbare en om mee te doen aan workshops en bootcamps.

Drie fasen

Het traject is opgedeeld in drie fasen, maar elke schrijver volgt een traject op maat. We kijken wie wat nodig heeft en gaan op zoek naar de begeleiders die daar het best bij passen.

  • In de eerste fase maken de makers kennis met de begeleiders en ons platform. Ze onderzoeken hun eigen schrijverschap en de manieren waarop ons platform hierop een aanvulling kan zijn.
  • In de tweede fase werken ze aan een chapbook of een ander eindproduct.
  • In het derde jaar werken de makers toe naar het einde van hun traject en de verdere professionalisering van hun maakpraktijk. Dit kan door (samen) op zoek te gaan naar een uitgever, maar ook door te zoeken naar opdrachtgevers en nieuwe, passende platformen.

Benieuwd welke schrijvers er momenteel in het ontwikkeltraject zitten? Kijk hier voor een overzicht van al onze makers.

Wat gebeurt er na het ontwikkeltraject?

Wanneer een maker alle fasen heeft doorlopen, werken we samen toe naar het einde van het ontwikkeltraject. Ook na afloop blijven we graag met hen in contact, en samen met andere oud-makers ontstaat er een rijk netwerk aan kennis en ervaring in de literaire sector.
Om die kennis uit te wisselen organiseren we meetings voor onze oud-makers. Daarnaast blijven velen van hen werken als begeleiders voor de nieuwe lichtingen, als workshopdocenten en natuurlijk als artiest op een van onze evenement. We adviseren onze oud-makers waar nodig en koppelen hen aan de juiste personen in ons uitgebreide netwerk. Bovendien kunnen zij ons altijd benaderen met een idee voor een samenwerking of project. De podiumproductie De Twintigers is hiervan een goed voorbeeld.

Aanmelden

Als je voor het talentontwikkeltraject in aanmerking wil komen, stuur je een sample van je werk (max. 2000 woorden, vijf gedichten of vijf minuten aan audio/video) en een motivatie van max. één A4 naar Kim van Kaam. We streven ernaar om binnen twee maanden contact met je op te nemen.