aangesloten bij
De Nieuwe Oost

Elk jaar bieden we een internationale opkomende schrijver een residentie in Nijmegen met als doel deze startende literair maker te vertalen en te verbinden aan ons nationale netwerk van schrijvers, uitgevers en programmamakers en zo internationale uitwisseling van literatuur te stimuleren.

Dit jaar nodigden we in samenwerking met het Litouws Cultureel Instituut schrijver Lina Simutytė uit. In november verblijft Lina in het Besienderhuis aan de Waal waar ze in aan haar tweede boek gaat werken en ervaringen uitwisselt met opkomende Nederlandse schrijvers uit het talentontwikkelingsprogramma van Wintertuin.

Lina neemt deel aan Conversations tijdens festival Nieuwe Types en wordt geïnterviewd door Uschi Cop tijdens Nieuwe Tijd. Daar draagt ze ook voor uit eigen werk, samen met vertaler Anita van der Molen. Aan het einde van het residency schrijft Lina over haar ervaringen in Nijmegen, de eerste zaadjes op Nederlandse bodem, die vertaald en gepubliceerd worden na haar vertrek.

over Lina Simutytė
Lina Simutytė (1990) studeerde af aan de Litouwse Muziek- en Theateracademie op filmdramaturgie. Sinds 2013 publiceert ze proza in culturele tijdschriften en werkt ze als freelance scenario- en toneelschrijver en copywriter. Haar debuutbundel van korte verhalen Miesto šventė (Stadsfestival) verscheen in 2020 en won met het vrije, gedurfde en expressieve proza de Jurga Ivanauskaitė Prijs en de Young Artist Award van het ministerie van Cultuur van de Litouwse Republiek. In haar werk behandelt ze de kosmopolitische beschaving, haar diversiteit en haar overvloed. Simutytė, woonachtig in Vilnius, is werkzaam op het gebied van sociale communicatie en creatief schrijven, en ontwikkelt haar eigen literaire project Blunkanti sofa (Fading sofa), waarin ze mentale gezondheid onderzoekt aan de hand van het werk en optredens van jonge makers.

MEER NIEUWS

Deelnemers van Schrijfwerkplaats staan en zitten verspreid door de ruimte en poseren statisch voor de foto. Onderling wordt anderhalve meter afstand gehouden.

Schrijfwerkplaats Deventer start op 3 november

Kom verhalen, gedichten of columns schrijven. In het Nederlands. Je krijgt hulp van een professionele schrijver: Esther Sprikkelman. Je beste teksten verschijnen in een boekje.

Merlijn Huntjens en Wouter Greven geven een performance over 'de zee zwaait terug' tijdens Nieuwe Types

Nieuwe Types op 17 november in Theater Bellevue

Op donderdag 17 november komt festival Nieuwe Types naar Theater Bellevue in Amsterdam. In deze revuevoorstelling ontmoet je de makers die de literaire scene zullen bestormen en blijvend veranderen!

Potretten van de deelnemers van de Afstudeerprijs 2022. Bovenste rijn v.l.n.r.: Mila Haak, Wietse Leenders, Tine Tabak. Onderste rij v.l.n.r:

Wie wint de Afstudeerprijs 2022?

Voor de achtste keer op rij reikt Wintertuin de Afstudeerprijs uit aan de student met het beste afstudeerproject. Met deze prijs geven wij aandacht aan een nieuwe lichting schrijvers en makers.