Elk jaar bieden we een internationale opkomende schrijver een residentie in Nijmegen met als doel deze startende literair maker te vertalen en te verbinden aan ons nationale netwerk van schrijvers, uitgevers en programmamakers en zo internationale uitwisseling van literatuur te stimuleren.

Dit jaar nodigden we in samenwerking met het Litouws Cultureel Instituut schrijver Lina Simutytė uit. In november verblijft Lina in het Besienderhuis aan de Waal waar ze in aan haar tweede boek gaat werken en ervaringen uitwisselt met opkomende Nederlandse schrijvers uit het talentontwikkelingsprogramma van Wintertuin.

Lina neemt deel aan Conversations tijdens festival Nieuwe Types en wordt geïnterviewd door Uschi Cop tijdens Nieuwe Tijd. Daar draagt ze ook voor uit eigen werk, samen met vertaler Anita van der Molen. Aan het einde van het residency schrijft Lina over haar ervaringen in Nijmegen, de eerste zaadjes op Nederlandse bodem, die vertaald en gepubliceerd worden na haar vertrek.

over Lina Simutytė
Lina Simutytė (1990) studeerde af aan de Litouwse Muziek- en Theateracademie op filmdramaturgie. Sinds 2013 publiceert ze proza in culturele tijdschriften en werkt ze als freelance scenario- en toneelschrijver en copywriter. Haar debuutbundel van korte verhalen Miesto šventė (Stadsfestival) verscheen in 2020 en won met het vrije, gedurfde en expressieve proza de Jurga Ivanauskaitė Prijs en de Young Artist Award van het ministerie van Cultuur van de Litouwse Republiek. In haar werk behandelt ze de kosmopolitische beschaving, haar diversiteit en haar overvloed. Simutytė, woonachtig in Vilnius, is werkzaam op het gebied van sociale communicatie en creatief schrijven, en ontwikkelt haar eigen literaire project Blunkanti sofa (Fading sofa), waarin ze mentale gezondheid onderzoekt aan de hand van het werk en optredens van jonge makers.

MEER NIEUWS

Deelnemers van Verhalenhuis - Park Zuiderhout en projectleider Noortje Kessels poseren in twee rijen en laten de camera lachend hun bundel zien.

Verhalenhuisbundel Park Zuiderhout (Teteringen)

In een paar bijeenkomsten tekenden bewoners van woonzorgorganisatie Park Zuiderhout hun eigen verhalen op.

Fragment van de cover van 'Iedereen heeft buren'. Twee getekende figuurtjes bevinden zich in verschillende gebouwen, in een gele/oranje/groene achtergrond, en kijken naar elkaar.

Bundelpresentatie: Schrijfwerkplaats Rotterdam

Kom op 30 september naar de Rotterdamse bibliotheek voor de bundelpresentatie van Wintertuins Schrijfwerkplaats.

Voordracht in de spotlight op het Wintertuinfestival.

Wintertuinfestival viert uitgesproken verhalen

Van klassieke voordrachten en spoken word tot experimentele performances, muziek en luistervertellingen.